Camping en Savoie - La Via Ferrata de la dent du chat
Via ferrata dans les Alpes
Via ferrata avec des enfants
une via ferrata au fil d'une falaise

Klettersteigen

De sportieve mogelijkheden rondom de camping

Bij een verblijf op de camping zijn de gasten eigenlijk omringd door een groot aanbod aan mogelijkheden. De vrije tijd kan op allerlei manier ingevuld worden. Je kunt bijvoorbeeld gaan zeilen, roeien, kanoën, vissen, duiken, waterskiën of wakeboarden in het meer van Bourget. Of je kiest voor het spectaculaire raften in de buurt van Aime. Maar gewoon lekker zwemmen in het zwembad of het nabijgelegen meer van Carouge is natuurlijk ook een optie. Ook de fietser komt hier op alle niveaus aan zijn trekken.

Via Ferrata, een unieke ervaring

Een andere bijzondere ervaring is het Via Ferrata. Er zijn steeds meer mensen die speciaal naar de Alpen komen om dit te beoefenen. In de Savoie en zeker rondom de camping zijn er veel mogelijkheden voor Via Ferrata, ook wel klettersteigen genoemd. Via Ferrata betekent in het Italiaans eigenlijk letterlijk ‘ijzeren weg’. Dit heeft te maken met het feit dat de route die tijdens het klettersteigen afgelegd wordt, is beveiligd met een staalkabel. Het is een alternatieve en uitdagende manier om op een redelijk eenvoudige en veilige manier de meest prachtige plekken te bereiken, die men tijdens een gewone bergwandeling niet kan bereiken. Dit levert adembenemende uitzichten over het landschap op.

Wat kun je verwachten van de Via Ferrata

Op de Via Ferrata is er dus een staalkabel waar je jezelf aan zekert. Dus mocht je vallen, dan blijf je gewoon aan de staalkabel hangen. Meestal zijn er op de Via Ferrata ook nog andere hulpmiddelen aangebracht waardoor het klimmen ook eenvoudiger wordt. Dit kunnen bijvoorbeeld ijzeren trappen zijn, beugels en pinnen of hang- en touwbruggen. Met deze bruggen kun je bijvoorbeeld van de ene bergwand naar de andere.

Via Ferrata in de Savoie

Een van de voorbeelden is de Via Ferrata Saix de Miolène. Deze tocht heeft een moeilijkheidsgraad van D/E. De beginhoogte is 1.030 meter en de eindhoogte 1.250. Het uitgangspunt ligt bij La Chappelle d'Abondance en de tijdsduur is circa één tot twee uur. Bij Annency ligt bijvoorbeeld een mooie en gemakkelijke Via Ferrata die circa drie uur duurt, waar je afwisselend kunt wandelen, klimmen op bars, abseilen, een zip-line en een apenbrug. Deze tocht is toegankelijk voor beginners vanaf 12 jaar. Zo zijn er verschillende soorten Via Ferrata ’s te vinden in deze regio.

Dit veelzijdige Franse departement staat vooral bekend om haar prachtige natuur met zijn vele mogelijkheden voor activiteiten. Het hele jaar door zijn hier wel sportieve activiteiten te beleven. In de wintermaanden trekken de skigebieden in de fraaie Alpen veel bezoekers maar in de overige maanden zijn er tal van andere mogelijkheden voor de vakantiegangers.

De geschiedenis

De oorsprong van het Via Ferrata ligt eigenlijk in de Dolomieten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vonden er veel gevechten plaats in de bergen en om de soldaten zo veilig mogelijk door de bergen heen te loodsen om een strategische positie in te nemen, werden er vaak staalkabels aan de bergwanden vastgemaakt. Later werd hier op een recreatieve manier gebruik van gemaakt. In de jaren 90 werden in Frankrijk de eerste routes aangelegd. Waar ze in de Dolomieten vaak in het hooggebergte liggen, liggen ze in Frankrijk vaker dichter bij de toeristische centra. Deze routes zijn dan wel korter maar vaak wel met een spectaculair karakter. De moeilijkheidsgraad wordt bepaald door verschillende factoren. De moeilijkheidsgraad van de routes worden aangeduid van A (zeer makkelijk) tot en met E (zeer moeilijk).

Zorg voor een goede voorbereiding

Net zoals bij andere bergsporten kleven er altijd risico’s aan. Allereerst moet men altijd rekening houden met het weer en je dus goed vooraf laten informeren over de weersverwachting. Klim altijd met een helm mede door eventueel steenslag. Waarschuw ook altijd andere klimmers als er stenen vallen. Kijk goed naar het niveau van de route en of jij en je medeklimmers dat aankunnen. Zorg ook altijd voor een goede kaart. Voor de niet ervaren klimmers is het misschien verstandig om met een gids te gaan.

Een onvergetelijke prestatie

Voor welke Via Ferrata je ook gaat, het levert je altijd een bijzondere ervaring op. Je komt op plekken waar je anders niet zo snel zou komen en je kunt genieten van schitterende panorama’s. Maar het is vooral een geweldige uitdaging die je op een unieke manier de mooie Savoie regio laat zien.