Barrage de Roselend
Lac de Roselend

De Stuwdam van Roselend

Waar mens en natuur samenkomen: de stuwdam van Roselend!

Camping Lac de Carouge vormt de uitvalsbasis voor verschillende vormen van ontspanning. Op deze site is onder het kopje 'in de buurt' te vinden wat je allemaal kunt doen om je vakantie tot een onvergetelijke ervaring te maken. Want we kunnen ons voorstellen dat je, hoe verleidelijk dat ook is, niet elke dag op onze camping wilt doorbrengen. Op steenworp afstand van je camper, tent of stacaravan kun je ervaren dat de natuur een machtig en prachtig verschijnsel is, dat geheel haar eigen gang gaat en in de loop der eeuwen heeft gezorgd voor het afwisselende landschap om ons heen. De Mont Blanc, de Rhône, de alpenweiden; samen vormen ze een sprookjesachtig geheel. De mens heeft daarop geanticipeerd, er gebruik van gemaakt en zich aangepast. Een mooi voorbeeld daarvan is het vinden en opwekken van natuurlijke energiebronnen. En dat kun je met eigen ogen gaan bekijken! Want hier, in het prachtige, veelzijdige departement de Savoie, vind je op iets meer dan een uurtje rijden de indrukwekkende stuwdam van Roselend, de vierde stuwdam van Frankrijk.

Geschiedenis in het kort

De dam werd ontworpen door de wereldberoemde projectontwikkelaars Coyne en Bellier. In 1955 begon men met de bouw van dit spectaculaire stukje functionele architectuur, dat zich kenmerkt door de boogvormige ondersteuningen. Onderaan de bergpas Cormet de Roselend werd het stuwmeer gecreëerd, waarna het in 1960 kon beginnen met vollopen. Een jaar later werd er al electriciteit gewonnen en uiteindelijk, in 1962, was het bouwwerk voltooid. Nu alweer bijna 50 jaar voorziet de dam de omgeving van groene stroom. Het water loopt vanuit Lac de Roselend door een 13 kilometer lange tunnel naar de ondergronds gelegen waterkrachtcentrale La Bâthie. In deze centrale zijn zes turbines met generatoren van 91 MW per stuk neergezet.

Historisch erfgoed onderaan de Mont Blanc

De dam kent een maximale hoogte van 150 meter en is zo'n 80 meter breed. Het reservoir bestaat uit 187.000.000 kuub water! Tussen de Alpen met haar alpenweiden en zicht op de Mont Blanc vormt dit wonder der menselijke techniek natuurlijk een idyllisch beeld: hier komen mens en natuur samen. Dit is historisch erfgoed, direct in de buurt, dus een absolute must-see dus, vanaf onze camping!

Voor elk wat wils te doen rondom het meer

Bovendien is er van alles te doen rondom het meer. Lac de Roselend is een populaire visstek geworden bijvoorbeeld. Het turquoise gekleurde water herbergt onder andere zalm-achtige vissen. Over zalm gesproken: ben je hongerig of dorstig geworden van een hele dag op of rond het water, dan is er voldoende horeca rondom het meer. Bijna allemaal bieden deze een imposant uitzicht op de omgeving. Verder is er een heerlijke, familievriendelijke wandelroute rondom het meer van vier kilometer. Parkeren in de buurt is geen probleem. Picknicken is ook toegestaan.

Beklimmen per fiets, of zelfs zonder fiets

Voor wie rondom dam en meer nog wat actiever en avontuurlijker bezig wil zijn, en een wandeling niet genoeg is: je kunt hier een mountainbike huren en de Cormet de Roselend op de pedalen bedwingen. Vele Tour de France-deelnemers gingen je al voor, maar het is niet de allerzwaarste route die er bestaat. Verder kun je hier paardrijden, paragliden en bergbeklimmen. Via ferrata is intussen ook erg populair op de ze plek.

Beaufort Kaas

Tot slot is er ook nog 'gewoon' het dorp Beaufort, dat niet onvermeld mag blijven. De dam bevindt zich immers op het grondgebied van de gemeente, dat middenin de beroemde en gelijknamige kaasstreek ligt. En wat hoort er meer bij Frankrijk dan een stukje kaas? Ga de Beaufort-kaas vooral proeven! En kijk dan terug op een mooie dag. Van Mont Blanc tot een stukje overheerlijke kaas, van paragliden tot het aanschouwen van een staaltje menselijke vooruitgang, het is allemaal te zien en te doen op een plek die makkelijk te bereiken is vanaf Lac de Carouge. De Savoie bewijst keer op keer een veelzijdig en bijzonder gebied te zijn. Meer weten of boeken? Aarzel niet en mail ons.