Annecy - Le pont des Amours

Annecy

Een bezoek aan Annecy

Camping Lac de Carouge ligt centraal in de Savoie aan de voet van de Franse alpen. Op en in de buurt van de camping zijn veel mogelijkheden voor sportieve activiteiten. Maar als je liever een leuke stad bezoekt kunnen we je Annecy van harte aanraden. 

De stad Annecy is de hoofdstad van het departement Haute-Savoie en ligt aan de noordkant van het meer met dezelfde naam, op slechts 45 minuten rijden van de camping. De stad heeft iets meer dan 50.000 inwoners en in het centrum vind je veel bezienswaardigheden en monumenten. De stad wordt ook wel het Venetië van de Alpen, of de parel van de Alpen genoemd en dat is niet voor niets. Volgens ons is het zelfs de mooiste stad van Frankrijk!

Een historische stad

De stad heeft een rijke geschiedenis die start bij het begin van onze jaartelling, toen er al een Gallische stam op deze locatie woonde. De Romeinen die zich daarna hier vestigden maakten er een eerste nederzetting van met een forum, een basiliek een paar tempels en een theater. De stad lag op een strategische handelsroute tussen Frankrijk en Italië waardoor de nederzetting in de loop der eeuwen steeds belangrijker werd. 

In het middeleeuwse stadscentrum waan je je even terug in de tijd. Hier vind je schitterende oude gebouwen en prachtige straatjes. De ligging aan het water maakt het extra bijzonder. Als je rustig door de straatjes slentert zal je de verschillende bezienswaardigheden vanzelf tegenkomen. De barokke kathedraal van Saint-Pierre uit de 16e eeuw is een redelijk sober maar imposant gebouw. De koepel en sommige delen van het plafond zijn rijk beschilderd en maken een bezoek de moeite waard. In de kerk vind je ook diverse kunstvoorwerpen uit de 19e eeuw. Een andere kerk die een bezoek waard is, is de Rooms-Katholieke kerk van Saint-Maurice, de oudste kerk van de stad. De gotische kerk heeft diverse kapellen en een mooi Trompe-l'oeil uit de 15e eeuw. 

Een dagje ontspanning in Annecy: wandelen voor de winkel of genieten van het meer

Niet te missen in het oude centrum is het Palais de l'Isle (paleis op het eiland), dat als het symbool van de stad wordt gezien en te boek staat als één van de meest gefotografeerde gebouwen van Frankrijk. Vroeger was dit gebouw uit de 12e eeuw een gevangenis maar tegenwoordig vind je hier een museum over de geschiedenis van de stad. 

Vlakbij dit mooie gebouw vind je de Rue Sainte-Claire met zijn kleurige huizen en mooie galerijen. In deze straat vind je veel restaurantjes, terrasjes en winkeltjes. Er zitten een paar leuke specialiteiten winkels waar de regionale lekkernijen kunt kopen. De kronkelige en steile zijstraatjes van de Rue Sainte-Claire leiden je naar het 12e -eeuwse kasteel dat boven de stad uit torent. Vanaf hier is het uitzicht over de stad adembenemend. In het kasteel zelf vind je meerdere musea en wisselende exposities. 

Tussen het oude stadscentrum en het meer vind je een aantal grote stadsparken waar je heerlijk kunt wandelen in het groen en langs en water. De Jardins d'Europe zijn aangelegd aan het einde van de 19e eeuw en staan vol met prachtige oude bomen. Samen met de vijvers en fonteinen in het park zorgen die voor heel wat verkoeling in de zomer. Vanuit de Jardins de l’Europe wandel je over de prachtige Pont des Amours (brug van de liefde) naar de Pâquier. Vanaf hier kun je nog verder over de boulevard tot aan de Jardins de l’Impérial Palace. Het imposante hotel-casino Imperial Palace dateert uit de 20e eeuw en biedt een schitterend uitzicht over het meer. 

Het meer van Annecy, een van de mooiste bergmeren in de Alpen.

Het meer van Annecy wordt veel greprezen om het kristalheldere en pure water, dat rechtstreeks afkomstig is van een gletsjer en een onderwaterbron. Het meer is ongeveer 27 vierkante kilometer groot en 80 meter diep. Aan de circa 38 kilometer kustlijn vind je veel strandjes en een groot deel van het meer is omgeven door autovrije fiets- en wandelpaden. Hoewel het meer wordt omgeven door imposante bergen zijn de fiets- en wandelroutes rondom het meer redelijk vlak en dus goed te doen. Het water leent zich natuurlijk uitstekend voor diverse activiteiten, zoals zeilen, duiken, waterskiën, surfen, kajakken en zwemmen. De temperatuur van het water ligt in de zomer rond de 22 graden Celsius.